CNOOC – sudjelovao u puštanju u rad najvećeg dubokovodnog naftnog polja na svijetu

Projekt Búzios V, najveće dubokovodno naftno polje na svijetu koje je izgradila i drži China National Offshore Oil Corp (CNOOC), uspješno je pušteno u rad 31. svibnja, označavajući važno postignuće produbljivanja praktične suradnje između Kine i Brazila, prema dužnosniku tvrtke osloboditi.

Projekt Búzios V nalazi se u bazenu Santos u jugoistočnom moru Brazila, s radnom dubinom vode od 1900 do 2200 metara, prihvaćajući plutajuće skladištenje i istovar proizvodnje (FPSO) plus podvodni proizvodni sustav.

Trenutno postoji 5 naftnih bušotina i 5 injekcijskih bušotina u projektu, s dnevnim kapacitetom proizvodnje sirove nafte od 150.000 barela i dnevnom proizvodnjom od oko 6 milijuna četvornih metara prirodnog plina.

U rujnu 2021. CNOOC je stekao 5 posto udjela u projektu Búzios prema okviru ugovora o podjeli proizvodnje i povećao djelomični vlasnički udio u prosincu 2022., a trenutno CNOOC ima 7,34 posto udjela u projektu integriranog razvoja naftnih polja.

Valja spomenuti da su u mjesecu isporuke povećanog udjela CNOOC i Petrobras uspješno potpisali ugovor o preradi i izvozu prirodnog plina, postavši prva strana naftna kompanija u Brazilu koja je postigla neovisnu prodaju prirodnog plina i jedna od najvećih lokalnih dobavljača prirodnog plina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)