Globalna suradnja ključna za zaštitu ljudskih prava u digitalnim vremenima

Razvoj digitalne tehnologije donosi mogućnosti ali i izazove za zaštitu ljudskih prava, što zahtijeva daljnju globalnu suradnju, rekli su znanstvenici i dužnosnici koji sudjeluju na forumu koji je u tijeku.

U Pekingu je u srijedu započeo Forum o globalnom upravljanju ljudskim pravima. Dvodnevno događanje privuklo je preko 300 sudionika iz gotovo 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

Stručnjaci su na tribini istaknuli da stvar zaštite ljudskih prava može imati koristi od tehnološkog napretka. “Digitalna tehnologija može nam pomoći da pristupimo različitim gledištima”, rekao je Zoon Ahmed Khan, istraživač u Centru za Kinu i globalizaciju. “Može se koristiti za promicanje našeg znanja jednih o drugima i izgradnju konsenzusa.”

Kina je iskoristila ulogu digitalne tehnologije kako bi osigurala zaštitu ljudskih prava u raznim područjima, uključujući smanjenje siromaštva, obrazovanje, zdravstvenu skrb i pravosuđe, između ostalog, prema Liu Huawenu, potpredsjedniku Pravnog fakulteta Sveučilišta Kineske akademije. Društvene znanosti.

“Brza digitalna transformacija, uključujući napredak u umjetnoj inteligenciji, preoblikuje naš svijet, često nadmašujući uspostavu potrebnih mjera zaštite ljudskih prava od strane regulatora”, rekla je Veronica Birga, šefica osoblja u Uredu visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, na svečanost otvaranja foruma.

Birgina zapažanja ponovili su znanstvenici iz Kine i inozemstva, te su istaknuli da tehnološki napredak također može predstavljati nove prijetnje promicanju ljudskih prava.

Prava ljudi na privatnost i jednakost dovedena su u pitanje digitalnom tehnologijom, rekao je Shi Anbin, profesor na Fakultetu za novinarstvo i komunikacije Sveučilišta Tsinghua, dodajući da takvi problemi nisu ograničeni na jednu zemlju, već se s njima suočava cijeli svijet.

Internet može pomoći ljudima da dobiju informacije bez granica, ali ponekad se može zloupotrijebiti za poticanje širenja govora mržnje i klevete, čime se potkopava zaštita ljudskih prava, smatra Noor Aziah Mohd Awal, potpredsjednik Komisije za ljudska prava Malezije. . Napomenula je da su djeca posebno osjetljiva na internetsko iskorištavanje i da ih treba zaštititi od njegove štete.

Kako bi se nosila s negativnim učincima digitalne tehnologije na ljudska prava, Kina je zauzela pristup usmjeren na ljude i zasnovan na zakonu, rekao je Ma Changshan, dekan Istraživačkog instituta za digitalnu vladavinu prava na Istočnokineskom sveučilištu političkih znanosti i Zakon.

Ma je također pozvao na izgradnju “zajednice digitalne civilizacije” s ciljem iskorištavanja snage iz svih zemalja diljem svijeta za rješavanje budućih izazova s kojima se suočava globalno upravljanje ljudskim pravima.

Forum koji zajednički organiziraju Ured za informiranje Državnog vijeća, Ministarstvo vanjskih poslova i Kineska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju, tema je “Jednakost, suradnja i razvoj: 30. obljetnica Bečke deklaracije i Programa djelovanja i globalna ljudska prava Upravljanje.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)