Grad vječnog proljeća obuhvaća zelenilo, otvorenost

“Vrijeme u Kunmingu dosljedno odražava dane veljače i ožujka, dok neprestano cvjetanje cvijeća evocira bit proljeća”, napisao je Yang Shen, daroviti pjesnik dinastije Ming (1368.-1644.), očaran divnom klimom Kunming, glavni grad jugozapadne kineske provincije Yunnan.

Prozvan “gradom vječnog proljeća” zbog svoje ugodne klime tijekom cijele godine, Kunming se može pohvaliti bogatom poviješću koja se proteže oko 2300 godina. Prihvaćajući svoje povijesno i kulturno blago, grad njeguje svoj jedinstveni šarm i nastoji stvoriti okruženje pogodnije za život, crpeći snagu iz svoje prirodne ljepote.

ČUVAJTE PRIRODU

Smješten u zagrljaju planina s tri strane i ukrašen svjetlucavim jezerom Dianchi s druge strane, Kunming se otkriva kao grad ljepote koja oduzima dah.

Jezero Dianchi, najveće slatkovodno jezero na visoravni Yunnan-Guizhou, prostire se na više od 300 četvornih kilometara.

Rezervirano kao “svjetlucavi biser ugrađen u planinu”, jezero Dianchi glavni je izvor vode za industrijsku i poljoprivrednu upotrebu u Kunmingu, a također igra ključnu ulogu u balansiranju gradskog okoliša.

Slikoviti prizori promijenili su se krajem 1980-ih kada je jezero postalo mutno zbog industrijskog i kućnog otpada koji se u njega ispuštao. Površina jezera bila je prekrivena slojem modrozelenih algi nastalih zbog dotoka otpadnih voda koje sadrže dušik, fosfor i druge štetne tvari.

Kako bi zaštitili jezero Dianchi, središnja vlada i vlasti pokrajine Yunnan tada su provele niz mjera kako bi mu vratile izgubljeni sjaj.

Raniji napori već su dali obećavajuće rezultate, jer se kvaliteta vode jezera Dianchi postupno poboljšavala, popraćena povratkom ugroženih vrsta u njegov revitalizirani ekosustav.

Od 1985. crvenokljune ptice svake zime migriraju u Kunming iz Sibira i drugih regija.

U ožujku ove godine, dok su crvenokljune ptice krenule na svoje putovanje natrag na sjever, Liu Biheng, 46-godišnji stanovnik Kunminga, iskoristio je priliku da odvede svoje dijete na jezero Dianchi da se oprosti od galebova.

„Dolazila sam ovdje s roditeljima promatrati graciozne galebove. Sada dovodim svoje dijete s nadom da će od malih nogu naučiti važnost brige o pticama, njegovanja prirode i njegovanja grada, “ rekao je Liu.

OTVORENI SVIJETU

Ujutro 1. lipnja, specijalni vlak kinesko-laoske željeznice s desecima kontejnera hladnog lanca punih tajlandskog duriana i mangosteena polako je ušao u Kunming. Teret je dobio najveći prioritet u raznim područjima, od istovara do isporuke, osiguravajući njihovu brzu distribuciju diljem Kine.

Kinesko-laoska željeznica, značajan projekt visokokvalitetne suradnje Pojasa i puta, započela je s radom u prosincu 2021. Pruga duga 1035 km povezuje kineski Kunming s Vientianeom u Laosu.

Svjedočeći brzom ritmu otvaranja Kunminga, ne čudi da je do kraja 3. lipnja ove godine željeznica opslužila 16,4 milijuna putničkih putovanja i 21 milijun tona robe, što označava njezinu ulogu zlatnog prolaza za trgovinu i putovanja .

Kunming se može pohvaliti dugom poviješću otvorenosti i razmjene osoblja. Iskapanja na ruševinama plemićkog groblja iz drevnog kraljevstva Dian, regionalnog režima koji je bio uglavnom u središnjim i istočnim regijama Yunnana sa središtem na jezeru Dianchi, dala su obilje novčića školjkaša iz Indijskog oceana.

Također, brončani bubnjevi koji potječu iz drevnog kraljevstva Dian pronađeni su u Vijetnamu, Laosu i drugim zemljama, što potvrđuje snažne ekonomske, trgovinske i kulturne veze kraljevstva s jugoistočnom i južnom Azijom.

U posljednjih nekoliko godina, Yunnan je aktivno prihvatio svoju ulogu unutar “Inicijative Pojas i put”, strateški se integrirajući i potičući razvoj kineskog središta zračenja prema južnoj i jugoistočnoj Aziji.

U srcu ovog širenja nalazi se Kunming, nepokolebljiv u svojoj predanosti da postane središnji regionalni međunarodni grad. Tijekom godina, vrata Kunminga prema vanjskom svijetu sve su šira, signalizirajući njegovu odlučnu predanost poticanju globalnih veza i prilika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)