Pod zmajevom zastavom

Danas je u Kini počelo obilježavanje jednog od najvažnijih kineskih praznika – Festivala zmajevih čamaca.

Veličanstveno slavlje trajat će do subote, a kao i svake godine bit će prilika za zabavu, putovanje i druženje u krugu obitelji.

Festival zmajevih čamaca je pokretljiv i pada na peti dan petog kalendarskog mjeseca. Ove godine to je 22. lipnja.

Mnogo je legendi vezanih uz ovu drevnu tradiciju, a priče se razlikuju ovisno o regiji.

Jedna od legendi povezuje podrijetlo praznika s Qu Yuanom, pjesnikom i ministrom iz doba Zaraćenih država. Stanovnici Srednjeg kraljevstva smatrali su ga velikim domoljubom i prvim umjetnikom čija su djela bila poznata u cijeloj zemlji. Zbog njegove pobune protiv ratova koji su u to vrijeme vladali u Srednjem kraljevstvu, protjeran je iz zemlje. U očaju, Qu Yuan se, u znak protesta protiv korupcije i nepravde vlasti, trebao baciti u rijeku Miluo. U pomoć su pritrčali svjedoci događaja – lokalni ribari koji su poznavali i poštovali pjesnika, pokušavajući svojim čamcima sustići nesretnika kojeg je struja odnijela. Udarajući u bubnjeve kako bi otjerali gladne ribe i bijesno veslajući, borili su se s elementima, ali njihova očajnička borba bila je neuspješna. Pjesnik se utopio, a ribari su, kako bi spasili njegovo tijelo od riba, bacili u vodu kuglice ljepljive riže. U spomen na ovu tragediju svake su se godine organizirale utrke čamaca.

Druga legenda govori o sušama koje su vladale prije više tisuća godina i nesrećama povezanim s njima, uključujući glad. Kinezi, koji su vjerovali u božanske zmajeve, početkom sušne sezone, na obalama rijeke Yangtze, organizirali su obrede i rituale koji su trebali probuditi dobrog zmaja, donijeti kišu i obilne urode. Jedan takav ritual bile su utrke čamaca.

U Kini se zmajevi smatraju čarobnim bićima koja opsjedaju ljudski svijet i simbol su sreće. Ova mitološka životinja, prema kineskom vjerovanju, sastoji se od dijelova devet različitih životinja: rogova jelena, nosa psa, očiju jastoga, grive lava, krljušti ribe, brkova soma, kandži orla, repa zmije i nosa vola.

Suvremeni Dragon Boat Festival prvenstveno je vrijeme obiteljskih susreta. Kao i kineska Nova godina, slavi se u društvu najmilijih. Tijekom festivala Kinezi se međusobno darivaju sitnim poklonima, kite vrata kuća, a najveća atrakcija je upravo utrka zmajevih čamaca.

Zmajev čamac, na čijem je vrhu zmajeva glava, prima od desetak do nekoliko desetaka veslača. Tempo veslača određuje zvuk bubnja, a smjer pokazuje navigator koji sjedi na zmajevoj glavi s crvenom zastavom.

Tradicionalno, čamac je dugačak 12,4 m (bez glave zmaja) i širok 1,14 m. Između klupa održava se razmak od 67,5 cm. Vesla su dugačka od 105 do 130 cm, a težina čamca minimalno 250 kg. Trasa natjecanja je 250 m, 500 m, 1000 m pa čak i 2000 m.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)