QatarEnergy i kineski CNPC potpisali su značajan 27-godišnji ugovor o prodaji LNG-a

QatarEnergy potpisao je u utorak s China National Petroleum Corporation (CNPC) dugoročni ugovor o prodaji ukapljenog prirodnog plina (LNG) u svom sjedištu u Dohi.

Sporazum uključuje isporuku 4 milijuna tona LNG-a godišnje iz QatarEnergyjevog projekta proširenja LNG-a North Field East (NFE) do CNPC-ovih prijemnih terminala u Kini, u razdoblju od 27 godina, prema katarskoj državnoj tvrtki i CNPC-u.

Uz ugovor o prodaji, QatarEnergy će također prenijeti 1,25 posto dionica NFE-a na CNPC, objavio je CNPC na svom službenom računu na društvenim mrežama.

Ugovore su potpisali Saad Sherida Al-Kaabi, državni ministar za energetiku i izvršni direktor QatarEnergyja, i Dai Houliang, predsjednik CNPC-a, tijekom posebne ceremonije.

“Zadovoljstvo nam je započeti ovo partnerstvo s CNPC-om i graditi na izvrsnim odnosima između Narodne Republike Kine i Države Katar”, rekao je Al-Kaabi.

Sa svoje strane, Dai je rekao da sporazumi postavljaju čvrste temelje za energetsku suradnju između dviju strana, a “od ove potpuno nove početne točke, CNPC će nastaviti aktivno razgovarati s QatarEnergyom o svestranoj suradnji.”

U travnju je Sinopec, još jedan kineski energetski i kemijski div, također potpisao sličan ugovor o partnerstvu s tvrtkom QatarEnergy i postao prvi azijski dioničar u NFE projektu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)