RCEP trgovinski sporazum stupa na snagu za Filipine

Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo (RCEP) stupit će na snagu za Filipine u petak, omogućujući zemlji jugoistočne Azije sudjelovanje u najvećem svjetskom sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA).

Filipinski ministar trgovine i industrije Alfredo Pascual opisao je RCEP sporazum kao “moderno, sveobuhvatno, visokokvalitetno i obostrano korisno gospodarsko partnerstvo”.

“Svi sustavi rade”, rekao je Pascual u izjavi objavljenoj u četvrtak, dodajući da će filipinske tarifne obveze prema RCEP-u početi primjenjivati od 2. lipnja.

Tajnik je rekao da su Filipini osigurali poboljšani pristup tržištu za ključne proizvode od interesa, kao što su konzervirani ananas, durian, čokolada i setovi žica za paljenje. “Vidimo RCEP kao ključni ključ prema uključivom gospodarskom rastu, ne samo za Filipine nego i unutar ASEAN-a”, rekao je.

RCEP nudi prilike u trgovini i ulaganjima za Filipine, posebno u produbljivanju ekonomske integracije među 15 članica RCEP-a i dovođenju zdrave konkurencije u industrije u zemlji.

Studija filipinskog Instituta za razvojne studije procjenjuje da bi se BDP Filipina povećao za 2,02 posto kroz sudjelovanje u RCEP-u.

RCEP sporazum potpisan je u studenom 2020. Stupio je na snagu 1. siječnja 2022. za Kinu i još devet zemalja. Ostatak potpisnika primijenio je trgovinski sporazum u sljedećim mjesecima nakon ratifikacije.

Filipini su posljednja zemlja koja je ratificirala sporazum o slobodnoj trgovini, koji olakšava pristup tržištu zemljama uključujući 10 članica ASEAN-a, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)