Kina i Maroko potpisali sporazum o jačanju poljoprivredne suradnje

Kina i Maroko u utorak su potpisali memorandum o razumijevanju (MoU) za poboljšanje bilateralne poljoprivredne suradnje.

Memorandum o razumijevanju potpisali su Tang Renjian, kineski ministar poljoprivrede i ruralnih poslova, s Mohamedom Sadikijem, marokanskim ministrom poljoprivrede, pomorskog ribarstva, ruralnog razvoja, voda i šuma.

Prema Memorandumu o razumijevanju, dvije se zemlje slažu poboljšati suradnju na području daljinskog ribolova, tehnologije prerade vodenih proizvoda, organske poljoprivrede, digitalizacije poljoprivrede, tehnika navodnjavanja i upravljanja vodama.

Tang je pohvalio plodnu suradnju između Kine i Maroka na području uzgoja sorti povrća, tehnologije uzgoja, istraživanja i razvoja veterinarskih lijekova i cjepiva, budući da dvije zemlje imaju velike sličnosti i komplementarnosti u poljoprivredi.

Tang Renjian (L), kineski ministar poljoprivrede i ruralnih poslova, rukuje se s Mohamedom Sadikijem, marokanskim ministrom poljoprivrede, pomorskog ribarstva, ruralnog razvoja, voda i šuma, nakon što su potpisali memorandum o razumijevanju (MoU) o poljoprivrednoj suradnji, u Rabatu, Maroko, 4. srpnja 2023. (Foto: Huo Jing/Xinhua)

Rekao je da je Kina voljna surađivati s Marokom na produbljivanju uzajamno korisne suradnje u prevenciji i kontroli bolesti životinja, poljoprivredi koja štedi vodu na kopnu, očuvanju resursa morskog ribarstva te zaštiti i korištenju poljoprivredne baštine.

Sa svoje strane, Sadiki je čestitao Qu Dongyuu, koji je iz Kine, na ponovnom izboru za glavnog direktora Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Marokanski ministar je kineske goste detaljno upoznao sa situacijom u poljoprivredi te strategijom razvoja zemlje, izrazivši spremnost da potpisivanje MoU shvati kao priliku za podizanje razine poljoprivredne suradnje Kine i Maroka.

Poljoprivreda igra važnu ulogu u nacionalnom gospodarstvu Maroka budući da čini više od 15 posto ukupne marokanske gospodarske proizvodnje, a poljoprivredni sektor zapošljava oko 40 posto radne snage u zemlji. Kina je najveći dobavljač zelenog čaja za Maroko, koji je postao drugo najveće kinesko odredište za izvoz čaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)