Kineski kulturni centar na Malti slavi 20. obljetnicu

Kineski kulturni centar na Malti (CCC) proslavio je 20. obljetnicu tijekom vikenda. Tim povodom, zajedno s Gradskom upravom za kulturu i turizam Xi’ana, Centar je organizirao niz događanja.

Jubilarni dar Xi’ana, glavnog grada kineske pokrajine Shaanxi, bila je replika ratnika od terakote koja je u subotu predana Kineskom vrtu mira.

Nakon ceremonije podjele poklona, održan je koncert tradicionalne kineske glazbe na otvorenom, a ples su izveli umjetnici iz Xi’ana.

Na otvaranju koncerta veleposlanik Kine na Malti Yu Dunhai rekao je da su Kina i Malta od uspostave diplomatskih odnosa prije više od 50 godina bliski prijatelji. Kineski kulturni centar na Malti sudjelovao je u kulturnoj razmjeni i obuci, naglasio je Yu. Također je osmislio kulturne projekte, uključujući proslavu kineske Nove godine, kineski festival zmajeva i dječje likovno natjecanje “Zamisli Kinu”.

“Ovo je postao važan prozor za Maltežane da razumiju Kinu i Centar će nastaviti igrati važnu ulogu u jačanju prijateljstva i razmjene među ljudima Kine i Malte”, rekao je.

Kultura je odigrala važnu ulogu u razvoju bilateralnog prijateljstva između naroda Malte i Kine, rekla je Marie-Louise Coleiro Preca, predsjednica malteške Zaklade za dobrobit društva.

“Postavljamo još jednu značajnu prekretnicu obilježavanjem 20. godišnjice uspostave Kineskog kulturnog centra na Malti”, rekla je. “Ovo nije samo prekretnica za Maltu, već i važan trenutak na europskoj razini jer je ovaj Kineski kulturni centar bio prvi takve vrste u Europi.”

Charmaine St John, gradonačelnica Santa Lucije rekla je da se prijateljstvo između Kine i Malte oduvijek temeljilo na jednakosti i obostranoj koristi te se nada da ćemo u budućnosti u Vrtu mira vidjeti više kulturnih interakcija između dviju zemalja.

U nedjelju navečer u glavnom gradu Malte, Valletti, održan je festival lampiona. Tijekom festivala gosti su kušali kineski čaj i slušali tradicionalnu kinesku glazbu u izvedbi umjetnika iz Xi’ana te isprobavali nošnje iz dinastije Tang (618.-907.).

Kineski kulturni centar na Malti osnovan je na temelju sporazuma između vlada Narodne Republike Kine i Republike Malte koji je potpisan 2001. godine. CCC je svečano otvorio Nj.E. prof. De Marco, predsjednik Malte, zajedno s gđom. Meng Xiaosi, zamjenik ministra kulture Kine i Hon. Jesmond Mugliett, ministar mladih i umjetnosti Malte, 19. rujna 2003.

CCC je neprofitna kulturna organizacija posvećena promicanju razumijevanja i uvažavanja kineske umjetnosti i kulture kroz kulturne, obrazovne i međuljudske aktivnosti.

Kroz svoje programe jača srdačne i suradničke odnose među narodima. Kako bi ispunio te težnje, Centar ima za cilj ponuditi kvalitetne usluge malteškoj javnosti, kao i izgraditi bliska partnerstva s javnim i privatnim sektorom.

CCC je smješten u 100 godina staroj zgradi u ulici Melita 173 u Valletti. U zgradi su obavljeni opsežni radovi na obnovi i održavanju kako bi se očuvao njen kulturni karakter i prilagodila zahtjevima Centra. Centar ima knjižnicu, umjetničku galeriju, jezični laboratorij, plesni studio, multimedijsku konferencijsku dvoranu i nekoliko digitaliziranih višenamjenskih soba.

S najsuvremenijim sadržajima i bogatim kulturnim kalendarom, Centar nastoji ispuniti svoju ulogu središta kulturnih, rekreacijskih, obrazovnih i drugih aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)