Premijer Salomonskih Otoka pozdravlja odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Kinom kao povijesnu

Uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kinom jedna je od najznačajnijih odluka koje su Salomonski otoci donijeli u posljednjih 45 godina od svoje neovisnosti, rekao je premijer Salomonskih Otoka Manasseh Sogavare.

Sogavare je to rekao u nedavnom intervjuu za Xinhua, uoči službenog posjeta Kini koji počinje u nedjelju, drugog otkako je ta pacifička otočna država uspostavila diplomatske veze s Kinom u rujnu 2019.

“Uvjeren sam da će ishod moje posjete Kini biti pozitivan”, rekao je Sogavare.

“Općenito, nadam se da će ovo putovanje dodatno ojačati odnose Salomonskih Otoka i Kine. Napredujemo i stojimo rame uz rame, ruku pod ruku, u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa za dvije zemlje”, rekao je.

Štoviše, premijer je potvrdio privrženost svoje zemlje politici jedne Kine, dodavši da postoji samo jedna Kina na svijetu, a Tajvan je neotuđivi dio Kine.

“Moram vrlo jasno reći da smo mi suverena država. S kim gradimo diplomatske odnose i koga uključujemo u tehničku suradnju, u razvojnu suradnju, nije ničija stvar. To je stvar između Salomonskih otoka i Kine, “ napomenuo je.

Sogavare je rekao da su Salamunovi otoci usredotočeni na razvoj. Kao zemlja u razvoju, Salomonski otoci trebaju pomoć i nastavljaju gledati prema Kini.

Kina je postala najveći trgovački partner i izvozno odredište Salomonskih Otoka, s bilateralnom trgovinom koja je 2022. dosegnula 498 milijuna američkih dolara, a izvoz u Kinu čini dvije trećine ukupnog izvoza te otočne zemlje, prema kineskom veleposlanstvu na Salomonskim Otocima .

Sogavare se nadao da bi dvije zemlje mogle proširiti suradnju u raznim područjima, uključujući trgovinu, tehnologiju, održivi razvoj i obrazovanje.

Također je potaknuo više izravnih stranih ulaganja u zemlju, s velikim mogućnostima za turizam, ribarstvo i poljoprivredu.

“Kina je potpisala sporazume o partnerstvu u raznim područjima koja su od iznimne važnosti za pacifičke otočne zemlje poput Solomonskih otoka, što uključuje utjecaje klimatskih promjena”, rekao je.

“Kina ne govori samo o tome. Ona je poduzela ozbiljne korake u rješavanju ovih pitanja, a to su pitanja koja su srcu malih otočnih država”, rekao je.

“Ovo je područje za koje vjerujemo da ne bi trebalo biti nikakvog natjecanja između velikih sila. To je područje na kojem trebaju surađivati, raditi zajedno kako bi nam pomogli i to je ono što vaša zemlja radi”, rekao je.

Tijekom intervjua Sogavare je pohvalio suradnju između Salomonskih Otoka i Kine, posebice na projektu stadiona za Pacifičke igre 2023. koji se uz kinesku pomoć gradi u Honiari.

“Kada smo dobili ponudu (za Pacifičke igre), nijedna druga nacija nije vjerovala u nas. Borili smo se, a Kina je stala na našu stranu i pomogla nam”, rekao je.

“Prvi put ćemo biti domaćini ove utakmice. Za nas je to jako važno. Mi smo postkonfliktna zemlja. Ta velika investicija nije samo investicija u sport, to je investicija u mir i stabilnost ove zemlje, “ naglasio je.

Dodao je da je kineska pomoć njegovoj zemlji u domaćinstvu Igara “nešto što dira srca svakog Solomonovca i što je ojačalo međuljudski odnos”.

“Imamo prijatelja, pravog prijatelja koji nas prepoznaje”, rekao je Sogavare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)