NEV suradnja napreduje između Kine i ASEAN-a

Razvijajući se od izvoza proizvoda do postavljanja tvornica i ulaganja u inozemstvo, kineske automobilske tvrtke postojano napreduju u širenju svog inozemnog poslovanja.

Uzimajući uzlazni trend novih energetskih vozila (NEV) kao važnu priliku, automobilske tvrtke u Kini nastoje razviti globalnu konkurentnost u automobilskoj industriji promicanjem sveobuhvatnog rasta prekomorskih tržišta.

Kineska NEV vozila blistaju na tržištu jugoistočne Azije

Podaci Kineske udruge proizvođača automobila pokazuju da je kineski izvoz vozila porastao za 35,1 posto u odnosu na prethodnu godinu na 392.000 jedinica u srpnju, kada je izvezena 101.000 NEV-ova, što predstavlja porast od 87 posto u odnosu na prošlu godinu.

Od siječnja do srpnja, ukupni izvoz vozila dosegnuo je impresivnih 2,53 milijuna jedinica, što je 67,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz NEV-a povećao se 1,5 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 636.000 jedinica.

“Kineski NEV-ovi uglavnom se izvoze na tržišta zapadne Europe i jugoistočne Azije. Ove godine bilježimo snažan rast izvoza u zemlje jugoistočne Azije poput Tajlanda”, rekao je Cui Dongshu, glavni tajnik Kineske udruge osobnih automobila (CPCA).

S domaćim markama koje prikazuju napredne NEV tehnologije, NEV modeli SAIC Motor, BYD i drugih marki pokazali su snažnu izvedbu na tržištu jugoistočne Azije, prema Cuiju.

Na primjer, u prvih pet mjeseci ove godine, kineski proizvođači automobila izvezli su ukupno 69.129 vozila u Tajland, od čega je 66.321 bilo novih energetskih osobnih vozila, prema statistici CPCA-e.

Među električnim vozilima, BYD Atto 3 bio je najprodavaniji pet uzastopnih mjeseci u Tajlandu, s 11.167 prodanih jedinica u prvoj polovici ove godine, zauzimajući 35 posto tržišnog udjela.

Dana 3. srpnja 2023., električno vozilo Wuling Air debitiralo je na tajlandskom tržištu, privlačeći značajnu pozornost u segmentu mini automobila. Godine 2022. Great Wall Motors (GWM) prodao je gotovo 12 000 vozila u Tajlandu, očekujući da će ove godine dosegnuti ukupnu prodaju od 20 000 jedinica.

Brzo rastuća kineska industrija NEV-a ne samo da služi kao motor rasta za međunarodnu ekspanziju domaćih proizvođača automobila, već igra ključnu ulogu u poticanju suradnje na više razina i zelenog razvoja među zemljama i regijama Pojasa i puta.

Obrazac izvoza pokazuje varijacije

Dok automobilske tvrtke, uključujući SAIC Motor, BYD, GWM, Geely, Chery i druge, ubrzavaju svoje napore u promicanju proizvodnje u inozemstvu i integraciju glavnog opskrbnog lanca, sinergija između kineskog NEV sektora i globalne arene pokazuje primjetne obrasce lokalizacije, tržišno orijentirane , kao i ekološke prakse s niskom razinom ugljika.

U ožujku ove godine, Neta Auto je najavio početak izgradnje ekološke pametne tvornice u Tajlandu, s ciljem razvoja tvornice u glavno proizvodno središte za električna vozila s volanom na desnoj strani i za izvoz u članice Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN). ).

U travnju je objavljeno da je SAIC-GM-Wuling potpisao memorandum o razumijevanju za nove NEV projekte s indonezijskim Ministarstvom za koordinaciju pomorstva i ulaganja kako bi aktivno proširio svoja ulaganja u zemlji, uvodeći više NEV modela na indonezijsko tržište.

Već je uložio u osnivanje tvornica u nekoliko zemalja Pojasa i puta, Chery strateški unapređuje raspored svog glavnog industrijskog lanca unutar regije ASEAN. To uključuje planove za bazu za proizvodnju baterija i poboljšanje opskrbnog lanca dijelova i komponenti, uključujući baterije, recikliranje baterija i nove materijale.

Posljednjih godina zemlje ASEAN-a, poput Malezije i Tajlanda, ubrzale su prijelaz na električna vozila, dajući plodonosne rezultate u suradnji Kine i ASEAN-a na NEV-ovima, prema Wang Weimingu, dužnosniku Ministarstva industrije i informacijske tehnologije.

Kineska NEV poduzeća postupno su usvojila strategije lokalizacije koje uključuju osnivanje lokalnih tvornica, nabavu komponenti i prodaju proizvoda na lokalnoj razini, postavljajući čvrste temelje za kontinuirano produbljivanje suradnje između Kine i članica ASEAN-a, rekao je Wang na nedavno održanom forumu posvećenom suradnji Kine i ASEAN NEV-a.

Odnos između Kine i ASEAN-a nadišao je tradicionalne trgovinske veze i sada zahtijeva veći fokus na holistički regionalni raspored industrijskih i opskrbnih lanaca, rekao je Zheng Yongnian, profesor s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu (Shenzhen).

Kako bi se automobilska industrija stvarno integrirala u inozemna tržišta, potrebno je izgraditi prodajne kanale, promicati lokalizaciju proizvoda, poboljšati servisne mreže i razumjeti potrebe lokalnih potrošača, rekao je Wang Huaibing, financijski direktor malezijskog proizvođača automobila Proton, napominjući da su kulturne razmjene također igraju ključnu ulogu u promicanju razvoja kineskih poduzeća u inozemstvu.

Osim toga, koristeći svoje iskustvo u promicanju NEV-ova u zemlji, Kineske automobilske tvrtke koje odlaze u inozemstvo također su aktivno uključene u lokalne rasprave o kreiranju politike vezane uz novu energiju.

U potrazi za širenjem globalnog tržišta postaje očito sveobuhvatno načelo — sveobuhvatan i kulturološki usklađen pristup koji obuhvaća lokalne potrebe, potiče partnerstva i usklađuje se s planovima globalne politike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)