Španjolska arhitektonska izložba u Pekingu ima za cilj jačanje kinesko-španjolskih veza

Niz izložaka koji se tiču svjetski poznatih arhitektonskih remek-djela iz Španjolske, kao što su Sagrada Familia, Casa Vicens i Casa Batllo, izloženi su u Pekingu, nudeći impresivno iskustvo posjetiteljima.

Sva ta klasična arhitektonska blaga dizajnirao je Antoni Gaudi, španjolski arhitekt cijenjen kao najveći predstavnik katalonskog modernizma. Sedam njegovih djela upisano je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Ove godine obilježava se 50. obljetnica uspostave kinesko-španjolskih diplomatskih veza. Pekinški muzej Meet You, u suradnji s turističkim uredom španjolskog Reusa, organizirao je “putujuću izložbu” u Kini.

Tematska izložba “Upoznajte Gaudija: svijet umjetnosti talentiranog arhitekta”, debitirala je u Šangaju u ožujku. Započelo je u Pekingu 29. srpnja i trajat će do studenog.

“Nadamo se da ovaj događaj može izgraditi most kulturne i turističke razmjene između Kine i Španjolske, a Gaudi može nadahnuti kineske arhitekte i umjetnike, kao i posjetitelje da nauče više o Španjolskoj”, rekao je Sun Xiaobing, zamjenik direktora Art Exhibitions China , koji podupire izložbu, na svečanom otvaranju šangajskog izdanja.

Uz potporu devet španjolskih organizacija za očuvanje baštine, izložba pruža sveobuhvatan pregled Gaudijevog osobnog iskustva i karijere kroz više od 200 izložaka.

Izlošci, uključujući alate koje je Gaudi koristio u arhitektonskom dizajnu, njegove bilješke kreativnog nadahnuća i povijesne fotografije, video zapise i nacrte njegovih zgrada, svi su po prvi put prikazani kineskoj publici.

“Za razliku od slika, arhitektonska djela ne mogu se cjelovito smjestiti u izložbenu dvoranu”, rekao je Li Liyang, predstavnik kustoskog tima izložbe.

Li je dodao da se predstava oslanja na mnoge elemente Gaudijeve arhitekture i vodi publiku da postupno istražuje njegova djela u svakoj fazi stvaranja kroz različite postave izložbi, scenske postavke, video podatke i genijalnu upotrebu svjetla i sjene za stvaranje impresivnog iskustva.

Prema Zheng Xiuquanu, zamjeniku generalnog direktora China Arts and Entertainment Group Ltd., od 2021. Meet You Museum kineskoj publici donosi bogata i šarena kulturna i umjetnička iskustva svijeta kroz kulturne izložbe, impresivna iskustva, umjetničke salone, kulturne i kreativne proizvode te istraživačke i obrazovne inicijative.

Zheng je rekao kako se nada da će izložba “Upoznajte Gaudija” također potaknuti više Španjolaca i umjetnika da posjete Kinu i razumiju tu zemlju.

Ova nedatirana fotografija prikazuje pogled na izložbu na temu “Upoznajte Gaudija: svijet umjetnosti talentiranih arhitekta,” u muzeju Meet You u Pekingu, glavnom gradu Kine.

Ova nedatirana fotografija prikazuje pogled na izložbu na temu “Upoznajte Gaudija: svijet umjetnosti talentiranih arhitekta,” u muzeju Meet You u Pekingu, glavnom gradu Kine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)