Vjetroelektrana Senj primjer je BRI suradnje između Hrvatske i Kine

Vjetroelektrana Senj, projekt Inicijative Pojas i put (BRI), primjer je obostrano korisne suradnje Hrvatske i Kine, rekla je Luci Veljačić, direktorica Grupe za jug Hrvatske, u nedavnom intervju za Xinhua.

“Za mene i moju tvrtku bila je velika čast biti dio projekta Vjetroelektrana Senj”, rekla je Veljačić, dodavši da je Grupa u srpnju 2019. dobila ugovor za nadzor i provedbu zaštite zdravlja i sigurnosti, zaštite od požara i zaštite okoliša tijekom izgradnje projekta Vjetroelektrane Senj.

Unatoč brojnim nepovoljnim uvjetima, uključujući izuzetno složene planinske terene, pandemiju COVID-19, snijeg, jake vjetrove i grmljavinske oluje tijekom procesa izgradnje, Vjetroelektrana Senj, koju je poduzela kineska Norinco International Cooperation Ltd. (Norinco International), dovršena je po rasporedu i “bez ikakvih ozljeda radnika, smrti ili incidenata”, istaknuo je Veljačić.

“Prilikom izgradnje maksimalno su ispoštovane sve zakonske regulative Hrvatske i Europske unije (EU) te sve sigurnosne mjere”, rekao je Veljačić.

Tvrtka Grupa jedan je od više od 70 izvođača iz cijele Hrvatske koji sudjeluju u izgradnji, a među dnevnim prometom od oko 300 radnika tijekom gradnje, više od polovice njih bilo je iz Hrvatske, rekao je Veljačić, dodavši da je najviše hrvatskih radnika. iz domaće Ličko-senjske županije.

Štoviše, sudjelovanje u projektu omogućilo je brojnim hrvatskim tvrtkama da steknu veliko profesionalno iskustvo, što će ih zasigurno učiniti konkurentnijima i na tržištu EU, a ne samo u Hrvatskoj, rekla je Veljačić.

Veljačić je pozdravila “iznimnu” suradnju s kineskom stranom tijekom izgradnje.

Sa svim kineskim tvrtkama i radnicima na projektu Vjetroelektrane Senj imali smo izuzetnu suradnju, profesionalnu i prijateljsku, kazala je, napomenuvši da smo unatoč jezičnoj barijeri uspješno komunicirali, pregovarali, rješavali svakodnevne probleme i obavljali rad sigurno.”

Osim toga, “našli smo vremena i za druženje tijekom projekta, upoznavanje kultura dviju zemalja… razgovarali smo o povijesti, glazbi, obrazovanju, običajima i slično”, dodala je.

Veljačić je bila duboko impresionirana napornim radom i stručnošću kineskih radnika tijekom procesa izgradnje.

Kineski su radnici tijekom ovog projekta obavili najzahtjevniji posao i pokazali iznimnu stručnost, profesionalnost, izdržljivost i tehnološki napredak, kazala je dodavši kako su njoj i njezinim kolegama iz tvrtke veliku pomoć pružili i kineski inženjeri koji su “uvijek bili spremni pomoći svojim stručnim znanjem i iskustvom.”

Vjetroelektrana Senj, smještena na jadranskoj obali zapadne Hrvatske i svečano otvorena u prosincu 2021., proizvodi oko 530 milijuna kilovatsati (kWh) zelene električne energije svake godine i smanjuje emisije ugljičnog dioksida u Hrvatskoj za oko 460.000 tona godišnje.

U očima Luci Veljačić Vjetroelektrana Senj je projekt vrijedan i važan ne samo za Ličko-senjsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku, jer može značajno pridonijeti ukupnoj godišnjoj proizvodnji električne energije iz čistih i obnovljivih izvora, smanjiti el. uvoz i promicati niskougljični razvoj.

„Norinco International je ovim projektom postao jedan od najvećih investitora u zelenu energiju i zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj… Primjer projekta Vjetroelektrane Senj, zajednička uspješna suradnja kineskih i hrvatskih radnika i tvrtki sigurno će biti i dalje”, rekla je Veljačić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)