Kina i Australija obećavaju potaknuti razmjenu, slažu se oko važnosti veza

Kineski premijer Li Qiang i australski premijer Anthony Albanese obećali su ovdje u četvrtak potaknuti bilateralnu razmjenu. Također su se složili o važnosti odnosa dviju zemalja.

Dvojica čelnika sastala su se na marginama sastanaka čelnika o istočnoazijskoj suradnji održanih u Jakarti, odnosno 26. summita Kine i ASEAN-a, 26. summita ASEAN plus tri i 18. summita istočne Azije. Bio je to ujedno i njihov prvi susret.

Kina je spremna raditi s Australijom na ponovnom pokretanju i obnavljanju bilateralnih razmjena u raznim područjima, rekao je Li.

Kinesko-australski odnosi, istaknuo je, održali su pozitivan zamah poboljšanja zahvaljujući zajedničkim naporima obiju strana tijekom prošle godine.

Li je također rekao da zdrav i stabilan odnos Kine i Australije služi temeljnim interesima i zajedničkim težnjama dvaju naroda.

Albanese je rekao da su odnosi Australije i Kine vrlo važni. Također je rekao da je australska strana ohrabrena napretkom bilateralnih odnosa.

Australija je voljna unaprijediti dijalog i razmjenu s Kinom u duhu uzajamnog poštovanja, produbiti suradnju na polju gospodarstva i trgovine, proširiti međuljudsku i kulturnu razmjenu te pravilno upravljati razlikama kako bi izgradila stabilnu i konstruktivnu odnosa dviju zemalja, kazao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)