Financijska integracija jedan je od temelja Inicijative Pojas i put

Financijska integracija jedan je od pet prioriteta za izgradnju Pojasa i puta, koji također uključuje koordinaciju politike, povezanost objekata, neometanu trgovinu i međuljudske veze te se smatra pokretačkom snagom realnog gospodarstva.

Sudionici 2. konferencije o gospodarskom informacijskom partnerstvu Pojasa i puta i Konferencije poduzetnika u Šangaju za visokokvalitetni razvoj Pojasa i puta podijelili su i razmijenili mišljenja u tom pogledu.

Kao jedna od glavnih financijskih institucija uključenih u strana ulaganja, trgovinu i globalnu gospodarsku suradnju, Export-Import Bank of China (China Eximbank) aktivno je istraživala financijsku integraciju, što je donijelo opipljive rezultate.

Wei Hao, zamjenik guvernera kineske podružnice Eximbank u Šangaju, rekao je da je banka tijekom proteklog desetljeća osigurala zajmove za izgradnju Pojasa i puta u iznosu od više od četiri trilijuna juana za potporu izgradnji ključnih projekata u regiji Pojas i put u vrlo učinkovit način.

Ulaganja i financiranje ključni su za projekte Pojasa i puta, a zahvaljujući raznim investicijskim fondovima može se pružiti bolja podrška programima Pojas i put, kaže Luis Figueiredo Trindade, predsjednik portugalskih novina Jornal Económico.

Kapitalna ulaganja također su ključni dio financijske integracije u okviru Inicijative Pojas i put. Na primjer, China Eximbank osigurala je više od 26 milijardi juana sredstava za osam fondova međunarodne investicijske suradnje, kao što su Kinesko-ASEAN fond za investicijsku suradnju i Kinesko-Euroazijski fond za ekonomsku suradnju. Ta su sredstva uložila u više od 140 programa u ključnim područjima uključujući infrastrukturu, proizvodnju, energiju i telekomunikacije.

Osiguranje izvoznih kredita također je odigralo važnu ulogu u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta kao međunarodno priznate profesionalne financijske usluge u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Iskorištavanjem usluga poboljšanja kreditne sposobnosti i funkcija sprječavanja rizika osiguranja izvoznih kredita, China Export & Credit Insurance Corporation (Sinosure) može bolje surađivati s bankama kako bi pomogla tvrtkama da u potpunosti iskoriste financijske instrumente i proizvode u procesu izgradnje projekata Pojasa i puta, rekao je Hu Min, zamjenik generalnog direktora Sinosureove podružnice u Šangaju.

Hu je istaknuo da je Sinosure podržao izvoz i ulaganja u vrijednosti od 1,9 bilijuna američkih dolara u zemljama Pojasa i puta, a povezane isplate kompenzacija dosegle su 9,15 milijardi američkih dolara.

Pouzdan partner u podršci suradnji na tržištu kapitala i financiranju poduzeća je Šangajska burza (SSE).

Zhu Sheng, zamjenik direktora odjela za međunarodnu suradnju SSE-a, rekao je da je burza u ožujku 2018. započela pilot rad na tržištu obveznica u okviru programa “Pojas i put”, a do sada su izdane 34 serije obveznica “Pojas i put”. s prihodima od 31 milijarde juana.

Tijekom proteklih 10 godina, kineska financijska industrija igrala je aktivnu ulogu u podršci izgradnje Pojasa i puta, iako još mnogo posla treba obaviti na uspostavi diverzificiranog sustava financiranja.

Zhu Sheng je rekao da su zemlje koje zajedno grade Pojas i put većinom zemlje u razvoju koje imaju veliku potrebu za financiranjem infrastrukturnih programa i povezanih investicijskih i financijskih programa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)