Inteligentna povezana vozila postavljaju trendove u automobilskoj industriji

Preferencije kupaca za poboljšanim iskustvima u vožnji i putnicima, koje karakterizira robusna izvedba, atraktivna estetika, dugovječnost i inteligencija, bile su očite na Svjetskoj konferenciji o inteligentnim povezanim vozilima (WICVC) 2023., koja je završila u nedjelju.

Inteligentna povezana vozila mogu donijeti širok raspon pozitivnih čimbenika u budućnosti, rekao je dobitnik Turingove nagrade Whitfield Diffie na konferenciji.

Nadalje je objasnio da će se troškovi prijevoza vjerojatno i dalje smanjivati, sigurnost će se značajno poboljšati, učinkovitost gradskog prometa će se povećati, prijevoz će postati fleksibilniji i brži, a ukupno će mobilnost ljudi biti znatno olakšana.

Elektrifikacija, inteligencija i povezanost preoblikuju automobilsku industriju, pri čemu se inteligentna povezana vozila pojavljuju kao ključno područje globalne suradničke inovacije. Ovo je bila tema o kojoj se mnogo raspravljalo na WICVC-u, okupljajući lidere u industriji iz gornjeg i nizvodnog lanca industrije.

U industriji se široko smatra da treba uložiti napore u iskorištavanje tehnoloških inovacija tvrtki na globalnoj razini, poboljšati suradnju između partnera u opskrbnom lancu i promicati suradnju u cijeloj industriji u istraživanju, tehnološkom razvoju, industrijskoj sinergiji i usvajanju tržišta.

Kako se globalno gospodarstvo postupno oporavlja od utjecaja pandemije, sve se više oslanja na baterije i elektroničke proizvode u automobilskoj tehnologiji, rekla je Sigrid de Vries, glavna direktorica Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), tijekom događaja.

Dodala je da je inovativni projekt koji vodi Kina za pristup tržištu i ispitivanja rada na cestama inteligentnih povezanih vozila spreman imati značajan utjecaj na globalnu industriju autonomne vožnje.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW uspostavio je četiri centra za istraživanje i inovacije u Pekingu, Šangaju, Shenyangu i Nanjingu, koji čine njegovu najveću istraživačku i razvojnu mrežu izvan Njemačke.

S više od 3200 istraživačkog osoblja, tvrtka koristi vrhunsku tehnologiju za izgradnju održive, digitalizirane automobilske industrije.

BMW prepoznaje veliki potencijal Kine u automobilskom sektoru, posebno sa strateškom potporom zemlje tehnologiji autonomne vožnje, rekao je Frank Weber, član upravnog odbora BMW AG.

Dok softver zauzima središnje mjesto u budućnosti električnih i inteligentnih vozila, div AI čipova NVIDIA stavlja naglasak na inteligentnu vožnju i naprednu tehnologiju kabine.

Trenutna računalna snaga s jednim čipom ima kapacitet od 254 TOPS (jedan trilijun operacija u sekundi), a do 2024. očekuje se da će sljedeća generacija računalne snage s jednim čipom dosegnuti 2000 TOPS, rekao je Liu Tong, glavni direktor NVIDIA automobilske industrije u Kina. “Tako će osigurati snažnu tehnološku osnovu za sljedeću eru autonomne vožnje.”

U 2022. godini u Kini je prodano oko 7 milijuna novih osobnih vozila opremljenih sustavima za pomoć u vožnji i tehnologijom inteligentnih povezanih vozila, čime je ostvarena tržišna stopa prodora od 34,9 posto. U prvoj polovici ove godine stopa prodora na tržište dodatno je porasla na 42,4 posto, prema podacima Ministarstva industrije i informacijske tehnologije.

Prema podacima koje je objavio Nacionalni centar za inovacije inteligentnih i povezanih vozila, do 2025. očekuje se da će dodana vrijednost kineske industrije inteligentnih povezanih vozila samo u automobilskom sektoru premašiti 1 trilijun juana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)